VANILICE- najlepše na svetu


VANILICE- najlepše na svetu


Ovo su vanilice mog detinjstva. Nikad mi ih nije dosta. Nekada ih je mama pravila za Božić. Pravila ih je par dana ranije, jer su lepše kad odstoje. Na dan Božića u činiji je ostajalo još par kolačića...

SASTOJCI:
- 1/4 kg masti
-4 kašike šećera
-1 vanilin šećer
-1 jaje i 1 žumance
-1/2 kg mekog brašna
-150 gr mlevenih oraha
-malo limunove kore
-dzem za filovanje
-šećer u prahu za valjanje

Mast, šećer i vanilin šećer treba penasto umutiti, pa dodati jedno jaje i jedno žumance. Postepeno dodavati brašno i mešati kašikom dok je moguće. A onda dodati i orahe i malo narendane limunove kore i mesiti rukom dok se ne dobije fina, kompaktna smesa, nalik plastelinu.
Ovakvu smesu rastanjiti oklagijom i vaditi modlicom po želji oblike. Debljina oko 0,5 cm bi bila onako odokativno ok. Ako nemate modlice odlično može da posluži i obična čašica za rakiju. Kada povadite jednu turu vanilica, testo koje ostane premesite i ponovo rastanjite...i tako dok se ne potroši sve.  Složite ih u pleh i pravac rerna. Ja lično pleh ne podmazujem, jer se vanilice prave od masti, smatram da nema potrebe, ali ako vi mislite da treba, nije problem, neće škoditi.
Vanilice se više suše nego što se peku. E sad, na kojoj temperaturi, to zavisi i od rerne. U mojoj rerni je to na nekih 150*C, dvadesetak minuta do pola sata. 
Kad su gotove ja ih izvadim u jednu činiju i ostavim da se malo prohlade, pa ih s uživanjem mažem jednu po jednu i valjam u šećer u prahu. Dzem takodje možete koristiti po ukusu, koji volite, koji se zadesi u kući, nebitno.


Нема коментара:

Постави коментар