BAJADERE (posno)


Za Svetog Nikolu pravimo ove bajadere, ali ih vrlo malo iznesemo pred goste, jer se mi "pobijemo" oko njih.
SASTOJCI:
-600 grama šećera
-300 grama posnog keksa mlevenog
-150 grama mlevenih oraha
-1 margarin
-100 grama čokolade za kuvanje

U 600 gr šećera sipati 18 kašika vode i to prokuvati, tj. kuvati malo da počne da se pravi sirup. Ne mogu vam tačno vremenski reći koliko dugo se kuva, zavisi od šećera, od šporeta, od jačine struje u datom momentu...Ne sme ostati retko, a ne sme se ni prekuvati, onako da tek počne da žuti po malo.
U kuvani sirup dodati mleveni keks i orahe i ostaviti da se hladi.
Tek kad se dobro ohladi pomešati masu sa jednim umućenim margarinom i podeliti na dva jednaka dela. U jedan deo staviti 3 štangle rastopljene čokolade.
Kalup obliti hladnom vodom i sitaviti prvo braon polovinu, pa preko nje svetliju polovinu.
Preostalu čokoladu istopiti na laganoj vatri sa malo margarina, šećera i vode, može i jedna kašika ulja. Mešati da nema grudvica i da masa postane sjajna. Premazati preko bajadere i ostaviti da se stegne.

Нема коментара:

Постави коментар